Virtual Reality inzetten voor training

Virtual Reality is een bijzonder realistische computertechniek die een simulatie vormt met een andere werkelijkheid. De VR-bril laat een omgeving zien van 360 graden die meebeweegt met jouw hoofdbewegingen. De omgeving is even realistisch als de omgeving waar je jezelf in bevind. De simulator kan heel veel programma afspelen. Naast games, sport en fantasie werelden kun je met VR ook een praktijk of oefenruimte nabootsen. Dit is ideaal voor scholing en training. Je kunt hierbij denken aan het bedienen van machines in een Virtual Reality omgeving aan een lopende band of een operatie uitvoeren op een virtuele patiënt en virtuele ziekenhuiskamer. Hiervoor is speciale software te downloaden voor op de VR-bril. Met de controllers kun je oefeningen in de praktijk aanbrengen. De controllers van de meest geavanceerde VR-brillen kunnen dingen oppakken en toepassen. Je kunt er bijvoorbeeld mee tekenen, een auto bedienen, een machine bedienen, elektrische apparaten in elkaar zetten of een reanimatie uitvoeren op een virtueel slachtoffer. De mogelijkheden zijn dus eindeloos.

VR voor beroepen en trainingen

Voor de meeste beroepsgroepen is een Virtual Reality simulatie training de oplossing om vooral veilig in de praktijk te kunnen oefenen. Fouten die je maakt hebben ook geen gevolgen voor de echte uitvoering van het beroep. Zo kan je niemand schaden als je een virtuele operatie uitvoert terwijl je nog een arts in opleiding bent. Ook kun je denken aan virtuele gesprekken met cliënten die psychische problemen hebben. Je praat dan met de computer, maar van jou wordt verwacht dat je professioneel als psycholoog aan het werk kan door middel van computer gesimuleerde rollenspellen. Verder is een VR training zeer geschikt voor militaire doeleinden zoals taken die worden uitgevoerd bij de marine, gevechtstrainingen en technische trainingen. En ook divers sporten kun je met VR goed aanleren. Je leert de technieken van een vechtsport veilig aan of bedient een formule 1 auto op een virtuele racebaan.

Soorten VR trainingen

Je kunt voor training een VR-bril ook prima gebruiken voor rondleidingen binnen organisaties. Denk aan 360 graden fotografie van het complete bedrijfspand. Tevens maak je virtueel kennis met jouw collega’s zonder deze fysiek te hoeven storen tijdens de rondleiding. Bij semi actieve trainingen moet je denken aan organisatie protocollen, veiligheidstraining zoals het omgaan met uitslaande brand en communicatietraining. Op een interactieve manier kunnen taken en fysieke processen binnen een organisatie worden uitgevoerd, veilig leren omgaan met machines en apparaten en een veiligheidstraining op een interactieve manier volgen. Natuurlijk kunnen de VR trainingen ook heel goed op scholen en universiteiten worden ingezet. Virtual Reality is dus goedkoop, laagdrempelig en ook nog eens zeer interessant.

Voordelen training met VR

  • Locatie onafhankelijk
  • Interactieve leeromgeving
  • Beter tot je nemen en opslaan van leerstof

Plaats een reactie