Een VR-bril voor je pc: wat zijn de voordelen?

Heb jij ooit al eens een computerspel gespeeld met een VR-bril? Zo niet is het waarschijnlijk lastig in te beelden wat je precies mist. Toch is het zeker de moeite waard om te overwegen. Elk jaar wordt zowel de hardware als software van dit genre meer volwassen, waardoor het tegenwoordig enorm leuk kan zijn!
Je kunt dit tegenwoordig zowel proberen via een zogenaamde “VR-arcade”, of door simpelweg zelf een VR-headset aan te schaffen. Hoewel dit nog steeds een investering vereist is de VR-headset wel een stuk betaalbaarder geworden in de laatste jaren.

De (VR) uitrusting.

Een van de grootste verschillen van VR is dat je dit speelt met een “VR-bril”, ook wel bekend als een “VR-headset”. Deze apparatuur draag je tijdens het spelen, waardoor je hele gezichtsveld wordt opgeslokt tijdens het gamen. Dit zorgt voor een ervaring waar je echt een onderdeel van de spelwereld bent. Als je eenmaal gewend bent aan VR zullen “traditionele” games voor velen zelfs als afstandelijk of teleurstellend aanvoelen.
Bij het kiezen van een VR-headset zijn veel keuzes niet anders als bij een console of PC, denk aan je budget, de prestaties, materiaal kwaliteit, etc. Verder moet je goed letten op de aansluiting: sommige VR-headsets werken compleet individueel, terwijl andere sets alleen werken wanneer deze zijn aangesloten op een PC met een kabel. De eerste variant biedt duidelijk meer (beweging)vrijheid wat heerlijk is tijdens het gamen. Omdat de headset dan zelf alles moet berekenen is dit qua (grafische) prestaties echter vaak wel beduidend minder.
Naast deze VR-bril gebruik je als speler bij virtual reality ook vaak “controllers”. Anders dan bij een console gebruik je vaak twee controllers: een voor elke hand. Deze worden ook zo ontworpen dat ze echt functioneren als jouw virtuele hand. Zo hebben sommige de mogelijkheid om te meten of jij iets knijpt/ vasthoudt of juist niet, en soms zelfs hoe stevig je dit doet!

De voordelen van VR

Nu je een duidelijk beeld bij een VR-bril en de bijbehorende uitrusting hebt kunnen vormen, is het tijd om naar de voordelen van VR te kijken. In het vorige hoofdstuk kon je al kort lezen dat deze nieuwe vorm van technologie voor velen een ervaring biedt die jou als speler veel meer opslokt. Doordat je complete gezichtsveld wordt ondergedompeld in de spelwereld voelt het net alsof je eigen lichaam naar een andere (3d) wereld wordt verplaatst.
Doordat de twee controllers elk eigenlijk een van je “digitale handen” zijn, kan je ook echt met je eigen handen bewegen in deze spelwereld. Deze combinatie van immersie zorgt er bijvoorbeeld voor dat je echt zelf moet bukken om iets op te pakken, en dit vervolgens kunt pakken door je hand naar de grond uit te strekken. Dit geld ook als je spelkarakter zich moet optrekken aan een object dat zich boven je bevindt, of als je je compleet fysiek moet draaien om te zien wat dat geluid van achter je veroorzaakt.

Lichamelijke activiteit

Een veelgemaakte grap over mensen die gamen is dat ze niet fit zijn. Dit zal voor gamers met een vr-headset niet opgaan! In de vorige alinea legde wij al uit dat een gamer met een vr-bril veel herhalende fysieke bewegingen maakt voor de simpelste acties. Dit zorgt er dus voor dat een VR gamer een flinke hoeveelheid beweging krijgt van zijn sessies, wat op zijn beurt weer zorgt voor flink wat verbrande calorieën.
Doordat je extra beweegt is het niet alleen goed voor de lijn, maar brengt een stevige VR gaming sessie voor velen ook hetzelfde tevreden gevoel dat andere vormen van beweging geeft.

Mentale voordelen

Naast een tevreden gevoel kan virtual reality ook voor andere mentale voordelen worden gebruikt. Omdat virtual reality een stuk echter aanvoelt, maar nog niet compleet echt is, heeft het diverse mensen bijvoorbeeld geholpen in het overkomen van hun fobieën. Het voordeel van VR is dat het:
– Niet echt is, voor velen is dit al genoeg om langzaam te acclimatiseren.
– Op elk gewenst moment uit te zetten is. Als je ook maar een klein beetje begint te panieken doe je snel de vr-headset af. Op deze manier kan je jezelf trainen om elke keer een klein beetje verder te komen.
– Games soms ook mogelijkheden bieden om hier mee om te gaan. Zo heeft de videogame “Grounded” een specifieke instelling voor mensen die bang zijn voor spinnen. Op rank 10 zie je een levensechte spin, terwijl dit op rank 1 een schattig balletje met poten is. Ook dit geeft jou als speler de mogelijkheid om zelf rustig op te bouwen naar een gevecht met de echte spin.

Creativiteit

Het laatste punt spreekt redelijk voor zich maar verdient net zo goed de aandacht. Doordat je in een VR game geen beperking hebt qua controllers of schermgrootte kan je in theorie alles doen wat je in het echte leven ook kunt doen. Dit geeft een game ontwikkelaar gigantisch veel mogelijkheden qua speelmogelijkheden. Daarnaast geeft dit ook jou als speler veel meer mogelijkheden om creatief om te gaan met situaties en puzzels!